· Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
 

Foto Principal

Del 8 d'abril al 7 de maig
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Biodiversitat

BiodiversidadMenorca en general i Ciutadella en particular, presenten una elevada biodiversitat, el clima mediterrani, la geologia i orografia de l’illa, la situació geogràfica i el propi fet de la insularitat, han fet que hi trobem un gran nombre d’espècies tant vegetals com animals, i una sèrie d’espècies endèmiques –que només es troben a l’illa- que fan de Menorca un paradís pels naturalistes. A continuació presentem un recull d’espècies tant vegetals com animals que es troban al municipi.

Plantes

Alzina (Quercus ilex): arbre de fulla plana, coriàcia i perenne, característica dels boscos humits de la Mediterrània. Forma boscs ombrívols, sobretot al nord del municipi.

Pi Blanc (pinus halepensis): el pi és un arbre de creixement ràpid que pot viure a ambients molt diferents de l’illa. Es troba àmpliament distribuït pel municipi.

Ullastre (Olea europaea var. sylvestris): l'ullastre és la varietat silvestre de la olivera. Creix espontàniament formant marines i es pot trobar tant a la costa com a l’interior.

Garballó (Chamaerops humilis): és l'única espècie de palmera originària d'Europa. És de grandària petita (de 2 a 4 m) amb fulles grans en forma de ventall. Abunda a les garrigues i pinars de la zona de Cala Morell. És una espècie protegida.

Didalera (Digitalis minor): espècie protegida, exclusiva de les Illes Balears i característica dels penyals i zones rocoses interiors.

Romaní (Rosmarinus officinalis): espècie característica de la garriga i el pinar mediterrani. És molt apreciat pel seu aroma i com a planta medicinal.

Socarrell gros (Anthyllis hystrix): espècie endèmica de Menorca amb forma de coixinet espinós que viu als roquissars litorals d’alguns punts de la costa nord fartament batuda pel vent de Tramuntana.

Borró (Ammophila arenaria): gramínia típica de les zones dunars a on desenvolupa una funció important, la fixació i estabilització de l’arena que el vent mobilitza cap a l’interior.

Alga o posidònia (Posidonia oceanica): planta marina que forma extenses praderes submergides fins a 35 metres de fondària. Trobem les seves fulles mortes a la vorera de la platja, aquesta alga seca que de vegades ens molesta, no és fems, sinó tot al contrari; és el millor indicador de la bona conservació de la platja i del bon estat de l'aigua.

Animals

Tortuga mediterrània (Testudo hermanni): aquesta tortuga viu a les garrigues i boscos de l’illa i està protegida per la legislació vigent.

Milà (Milvus milvus): aquest rapinyaire bàsicament carronyaire acostuma a fer el niu a les zones boscoses de l’illa i està catalogat com en perill d’extinció a l’illa. Les seves poblacions s’han reduït dràsticament en els darrers anys a causa principalment per l’enverinament d’exemplars adults.

Corb marí (Phalacocorax aristotelis): aquesta au aquàtica viu a la costa a on pesca peixos submergint-se a les zones costaneres. El corb marí cria als penya-segats litorals de l’illa.

Mart (Martes martes minoricensis): mamífer d’hàbits nocturns que viu a alguns boscos i garrigues del municipi i s’alimenta principalment dels fruits del bosc. La subespecie menorquina és de major tamany que la de la península ibérica i presenta alguns hàbits diferents a causa de la insularitat.

Granota (Hyla meridionalis): aquesta petita granota que només fa uns 5 cm de longitud la podem trobar al voltant dels torrents i zones humides, camuflades dins el verd de les herbes. Presenta un cant molt potent i característic.

Tornar