· Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Imatge

Ciutadella, pionera en la lluita contra el plàstic durant les festes de Sant Joan, gràcies al sistema de depòsit

- 22/06/2018 -
Durant les festes de Sant Joan es genera una quantitat molt elevada de residus. Bona part d’aquest són de plàstic. Enguany, l’Ajuntament de Ciutadella dóna suport a una iniciativa de la Plataforma Per una mar sense plàstic, que permetrà reciclar bona part d’aquests fems i, a més, obtenir-ne un benefici econòmic. Els dies 23 i 24 s’instal·larà a la plaça des Pins una màquina que permetrà recuperar els envasos de plàstic i vidre (bòtils, llaunes i brics). Per cada envàs que s’hi depositi, es retornaran 10 cèntims. D’aquesta manera, els usuaris visualitzaran la màxima que reciclar té premi.

Ciutadella, pionera en la lluita contra el plàstic durant les festes de Sant Joan, gràcies al sistema de depòsit

Imatge22/06/2018

El 23 i 24 de juny, durant les festes de Sant Joan, retornar envasos tindrà un doble premi. A més d'evitar que molts acabin tirats, primer pels carrers de la ciutat i després al fons de la mar, es recompensarà amb 10 cèntims per cada llauna, bòtil o bric que es dugui a la màquina de retorn d’envasos que les entitats de la campanya Per una mar sense plàstic, conjuntament amb el Consell Insular, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i l’Ajuntament  tindran instal·lada a la plaça des Pins

Aquesta acció emularà el funcionament del sistema de depòsit d'envasos de begudes que recull la proposta de Llei de residus balear, i que ja funciona amb èxit en quaranta regions de tot el món.

“Recuperar la pràctica de tornar les llaunes i els bòtils a la tenda, cosa que ja fan a quaranta regions de tot el món, ha de ser una gran ajuda per evitar que cada dia un milió d'envasos de begudes es perdin i acabin contaminant les Illes Balears”, ha indicat Eusebio Martínez de la Casa, portaveu de la campanya Per una mar sense plàstic.

“En el cas del plàstic, cada dia a les Balears es venen 500.000 bòtils, dels quals 350.000 es perden i contaminen el nostre entorn. No és només que aquest abandonament massiu suposi un desastre ambiental, sinó que també els materials d’aquests envasos perduts equivalen a 6 milions d’euros anuals”, ha afegit.

Per la seva banda, Javier Ares, president de l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera, ha declarat: “El problema dels plàstics se'ns ha anat de les mans. Per exemple, els últims estudis de la sal de taula revelen que totes les sals analitzades en els cinc continents contenen microplàstics. L’única solució és canviar tot el procés, ja que no n'hi ha prou amb el fet de reciclar”. I ha prosseguit: “S’ha d'apostar per un altre tipus d'envasos i embolcalls, així com per l'augment del material reciclat en els envasos de plàstic. Per la nostra banda, les administracions hem de posar tots els nostres esforços per regular la sortida al mercat dels envasos i el seu obligat reciclatge, en el qual hem de contribuir tota la ciutadania i les empreses”.

Marta Marquès, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ciutadella, ha valorat molt positivament aquesta experiència perquè “totes les deixalles que arriben a Milà sense separar, dins la típica bossa de fems on hi ha de tot, les pagam a preu d’or. En canvi, aquest sistema de reciclatge pràcticament s’autogestiona”. Marquès ha explicat que, en dates com aquestes, l’ús de plàstic d’un sol ús a Ciutadella es dispara. “I molta part d’aquest plàstic acaba al terra. El cost logístic i econòmic que açò suposa fuig de qualsevol lògica”, ha especificat.

La prova es durà a terme des del capvespre del dia 23 fins al capvespre del 24, i es limitarà la quantitat d’envasos retornables a deu per persona, per assegurar que les llaunes i les ampolles retornades són les que han estat consumides durant la festa.

Tornar