Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Imatge

El servei de medi ambient elimina els arbres afectats per Xylella fastidiosa as Pinaret

- 07/06/2017 -
El servei de Medi Ambient informa que el passat 15 de maig l'Ajuntament de Ciutadella va rebre la comunicació oficial que hi havia cinc ullastres afectats per la plaga de la Xylella fastidiosa a la finca municipal des Pinaret. L'Ajuntament va sol·licitar al Servei de Sanitat Forestal del Govern de les Illes Balears ajuda per a eliminar-la, segons el protocol establert, i aquests dies operaris de l'IBANAT han realitzat les feines d'eliminació dels arbres afectats.

El servei de medi ambient elimina els arbres afectats per Xylella fastidiosa as Pinaret

ImatgeEl servei de Medi Ambient informa que el passat 15 de maig l'Ajuntament de Ciutadella va rebre la comunicació oficial que hi havia cinc ullastres afectats per la plaga de la Xylella fastidiosa a la finca municipal des Pinaret.

L'Ajuntament va sol·licitar al Servei de Sanitat Forestal del Govern de les Illes Balears ajuda per a eliminar-la, segons el protocol establert, i aquests dies operaris de l'IBANAT han realitzat les feines d'eliminació dels arbres afectats.

Segons el protocol de contenció, s'ha eliminat en una zona propera (s'ha cremat) tot el material vegetal dels arbres infectats, incloses les arrels, s'hi ha aplicat un tractament fitosanitari adequat contra els vectors de la Xyllela fastifdiosa; i s'han sotmès a un mostreig i a proves les plantes hostes en un radi de cent metres al voltant dels vegetals infectats.

La Xylella fastidiosa és un bacteri de quarantena que afecta un ampli ventall d’espècies vegetals. Aquest bacteri es propaga mitjançant material vegetal infectat i insectes vectors que s’alimenten del xilema de plantes hostes infectades i el transmeten a altres plantes hostes sanes.

Les plantes infectades no presenten símptomes específics d’afecció d’aquest bacteri. Els símptomes que hi podem observar són els següents:

• Marciment i defalliment generalitzat (símptomes associats amb l’estrès hídric).

• Assecament de les fulles i les branques i, en estat avançat, fins i tot la mort.

• Crema de fulles o brots: les fulles s'assequen de manera sobtada a la primavera o a l’estiu i tornen marronoses; els teixits adjacents queden de color groc o vermell. Aquesta dessecació s’estén amb facilitat, i dona lloc a un marciment total i a la caiguda de les fulles; en el cas de la vinya, els pecíols queden units a les tiges.

Certs agents ambientals poden donar símptomes similars: estrès hídric, vent, salinitat, excés de nutrients, etc.; però en aquest cas la crema de les fulles és generalitzat, i afecta tant les parts joves com les velles de la planta.

Si sospitau que podeu tenir alguna planta afectada us podeu posar en contacte amb el Consell Insular de Menorca, Departament de Reserva de Medi Ambient i Reserva de Biosfera.

Telèfons: 971 38 17 43 i 680 115 773.

Tornar