Ajuntament de Ciutadella de Menorca · 971 381 050 · Plaça des Born, 15   - Català
LOGO
 

Foto Principal

Del 17 de maig al 2 de juliol
  Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Imatge

L'Ajuntament de Ciutadella fa una crida per la defensa dels drets de la població refugiada sahrauí

- 21/02/2017 -
La representant del Front Polisario a l'Estat espanyol, Jira Bulahi Bad, va visitar divendres l'Ajuntament i va mantenir una reunió durant més d'una hora amb l'alcaldessa i els regidors. Quasi 200.000 persones sahrauís viuen al desert d'Algèria esperant poder tornar al seu país.

L'Ajuntament de Ciutadella fa una crida per la defensa dels drets de la població refugiada sahrauí

Imatge“És important no deixar de parlar del Sàhara perquè la causa no s'oblidi” és una de les idees que va transmetre Jira Bulahi Bad, actual representant del Front Polisario a l’Estat espanyol, als representants de l'Ajuntament de Ciutadella, que la van rebre el passat divendres 17 de febrer. Amb la conversa mantinguda durant més d'una hora, Jira va explicar com segueix vivint la població sahrauí després de més de quaranta anys des que va fugir del seu país per refugiar-se al desert d'Algèria: les condicions no han millorat gaire, i amb l'agreujant que amb el temps el suport internacional ha minvat i hi ha altres situacions de crisi humanitària que són més mediàtiques i invisibilitzen aquelles que fa molts d'anys que existeixen.

Per tot açò, l'Ajuntament de Ciutadella vol recordar que es poden fer algunes accions per donar suport a les quasi 200.000 persones sahrauís que viuen al desert d'Algèria esperant tornar al seu país: infomar-se de la causa, fer-ne difusió, fer de voluntari, fer-se socis d'alguna organització, unir-se a plataformes que ja existeien... A Menorca, en concret, existeix l'Associació d'Amics i Amigues del Poble Sahrauí, que organitza, entre altres activitats, un programa anomenat Vacances en Pau, amb el qual cada estiu famílies menorquines poden acollir infants sahrauís.

Per la seva part, l'Ajuntament és membre del Fons Menorquí de Cooperació, a través del qual s'han finançat diversos projectes d'ajuda humanitària per donar suport a la població saharauí i atendre les seves necessitats bàsiques d'aigua potable, alimentació, educació i salut. De fet, l'illa de Menorca, des de sempre, ha mostrat de manera especial el seu suport a la causa sahrauí amb l'acolliment de nombroses persones sahrauís, i amb la potenciació de l'intercanvi i les visites de diverses delegacions als campaments per fer pressió política enfront del govern espanyol perquè actuiï. Aquest interès i el suport continuat en el temps va derivar en la formalització d'un agermanament entre l'illa i el Sàhara.

L'Ajuntament de Ciutadella també vol recordar que, malauradament, la causa sahrauí és una de les moltes que hi ha al món, atès que existeixen 232 milions de persones refugiades internacionals i 740 de desplaçades internes. Les guerres, la persecució, la violència, i també la pobresa extrema i el canvi climàtic són les raons per les quals es veuen obligades a abandonar les seves llars i els seus països. Tots hi podem aportar el nostre granet d'arena per canviar-ho a través de qualsevol iniciativa o sumant-nos a les accions que ja estan en marxa i que es recullen en la campanya Menorca es Mou.


MES INFORMACIÓ SOBRE Jira Bulahi:

Jira Bulahi Bad (20 de juny de 1965) és una enginyera i política sahrauí, representant del Polisario en nombrosos països i ministra de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Actualment, és la representant del Front Polisario a l’Estat espanyol.
Va néixer a Al-Aaiun, quan el Sàhara Occidental encara era colònia espanyola. Després de la Marxa Verda, va fugir amb la seva família a Tindouf (Algèria). Completà la formació secundària en aquest país i aprofità una beca per estudiar Enginyeria Electrònica a Cuba. En tornar-ne, s’integrà en diverses organitzacions polítiques i socials sahrauís, com la Unió de Joventuts Sahrauís o la Unió Nacional de Dones Sahrauís, entitats on ocupà llocs de responsabilitat. No obstant açò, va ser en el camp de les relacions internacionals on Jira Bulahi Bad abocà tota la seva activitat. Després d’obtenir un màster en Cooperació Internacional a la Universitat d’Alacant, va ser representant del Polisario a Suècia per als països nòrdics. També va dirigir el Departament de Relacions Internacionals i Cooperació. El 2011, durant la celebració del XIII Congrés del Polisario celebrat a la localitat de Tifariti (territoris alliberats del Sàhara Occidental), Jira Bulahi Bad entrà al govern Sahrauí, on va ser nomenada ministra de Formació Professional, Funció Pública i Ocupació. 
Tornar